Start > Doelgebieden > Stem

Stem

Stemklachten kunnen ontstaan doordat in het dagelijks leven de stem intensief gebruikt wordt zoals bij spreken, zingen, acteren, telefoneren en vergaderen. Het kan zijn dat de stem hierdoor overbelast raakt of verkeerd gebruikt wordt. Ook bepaalde medicatie, COPD en stress kunnen stemklachten geven. Stemklachten kunnen zich uiten in keelpijn, een hese of schorre stem, een kriebel in de keel, wegvallen van de stem of het gevoel dat er ‘iets’ in de keel zit. Iedereen kan hier last van krijgen, bijvoorbeeld na een feestje of tijdens een verkoudheid. Meestal is zijn deze stemklachten van korte duur en brengt een periode van stemrust uitkomst. Als de stemklachten echter langer dan twee weken aanhouden is het zinvol om hiernaar te laten kijken en luisteren door de huisarts en/of logopedist. Een KNO-arts kan een eventuele organische oorzaak, zoals een poliep of stembandknobbeltjes, uitsluiten. Bij stemklachten kan het evenwicht verstoord zijn tussen de ademing en het spreken. Er wordt te lang doorgepraat op een ademing, er wordt juist te vaak tussen door adem 'gehaald' of er wordt met teveel spierkracht gesproken. Wilt u meer weten over kinderheesheid klik dan hier.

Transgender en stem

Er zijn duidelijk verschillen tussen de stem van vrouwen en van mannen. Het meest opvallende verschil is de toonhoogte. Dit heeft te maken met de trillingsfrequentie van de stembanden. Daarnaast gebruiken vrouwen een andere intonatie en articuleren ze anders. Tijdens de logopedische stembehandeling van transgenders wordt stapsgewijs geleerd om de stem op een andere manier te gebruiken.

Binnen het Samenwerkingsverband Logopedie Nieuwegein bestaat ruime ervaring in het behandelen van stemveranderingen bij transgenders. Er wordt onder andere gewerkt met een speciaal hiervoor ontwikkeld programma.

 

Wat doet de logopedist?

De logopedist zal vragen stellen om erachter te komen waar de klacht vandaan komt en waardoor de klacht veroorzaakt of in stand gehouden wordt. Er wordt ook bekeken of de stem te veel wordt overbelast. Als er sprake is van veelvuldig keelschrapen en of hoesten zal dit besproken worden. Er wordt advies gegeven hoe de stem gespaard kan worden. Het zwaartepunt van de therapie ligt voor iedere persoon op een ander gebied. De logopedist kan de behandeling richten op de ademing, houding, ontspanning, articulatie, stemklank, presenteren en een combinatie van deze gebieden. Wij richten ons op het herstellen van de balans in de stemgeving. In overleg wordt bekeken of er extra onderzoek gedaan moet worden door een specialist. Vaak gaat het dan om een KNO-onderzoek.