Start > Eten en drinken

Eten en drinken

´╗┐Preverbale logopedie wordt gegeven als een kind moeite heeft met het drinken uit de borst of fles, het eten van de lepel, het leren kauwen, bij het drinken uit een beker of bij overmatig kwijlen. Wanneer een kind moeite heeft met het eten en drinken is het belangrijk om eerst na te gaan (via een arts) of er geen sprake is van onderliggende medische problematiek.

Eet- en drinkproblemen kunnen ontstaan doordat het kind de spieren die nodig zijn bij het zuigen, slikken, afhappen van een lepel, bijten en kauwen niet onder controle hebben. Een kind kan ook afwijkende mondreflexen hebben.

Wanneer een kind zich vaak verslikt, veel spuugt en / of voeding gaat weigeren spreken we van eet- en drinkproblemen.

Wanneer een kind niet goed kan zuigen, slikken, afhappen en/of kauwen, is er mogelijk sprake van een probleem met tonus en mondmotoriek. Voldoende ontwikkeling van de mondspieren heeft eveneens een invloed op de spraakontwikkeling.

Wat doet de logopedist

Vaak wordt prelogopedie aan huis gegeven, omdat het belangrijk is om te zien hoe het kind eet en drinkt in de (dagelijkse) thuissituatie.

Het doel van de logopedische behandeling is het eten en drinken gemakkelijker en plezieriger te laten verlopen, aangepast aan de mogelijkheden van het kind. Eventuele reflexactiviteit wordt tegengegaan, de gevoeligheid in en rond de mond wordt verminderd en de spierspanning wordt gereguleerd.

De logopedist adviseert ouders / verzorgers over de houding bij het eten en drinken, hoe het eten het beste aangeboden kan worden en eventuele hulpmiddelen bij het eten en drinken, zoals aangepaste stoel, lepel of beker.

Het normaliseren van de mondmotoriek bij het eten en drinken zorgt voor een betere ontwikkeling van de spraak.

Terug