0630247620

Adem

Adem is een basisvoorwaarde voor het spreken en alle lichaamsfuncties. Ademen gaat vanzelf, zonder nadenken, behalve als er klachten ontstaan.

Ademklachten kunnen een duidelijke medische oorzaak hebben zoals COPD , Astma en (long)Covid, maar vaak ook niet. Veel gehoorde klachten zijn:

  • Benauwdheid
  • Duizeligheid en/of hartkloppingen
  • Te diep ademen of juist te oppervlakkig ademen 
  • Tijdens het spreken buiten adem raken
  • Globusgevoel (‘brok in de keel’)
  • Overmatig veel hoesten
  • Overmatig lucht opboeren (aerofagie)

Hoe kan logopedie helpen? 

Allereerst wordt er gewerkt aan de bewustwording van het eigen ademingspatroon. Wat gebeurt er nu precies tijdens het ademen in rust en tijdens het spreken?

Vanuit daar wordt er gestart met adem- en ontspanningstherapie. Hiernaast kan de logopedist ook manuele facilitatie van de Larynx inzetten, om meer ontspanning in het keelgebied te faciliteren. Het einddoel is een functioneel en evenwichtig adempatroon in rust en tijdens het spreken. Wanneer er weer evenwicht is gevonden, zullen de klachten afnemen.

Aanmelden

Meld u aan en we helpen u graag verder.

Ik had al een paar maanden last van benauwdheid.. De huisarts verwees mij naar een gespecialiseerde logopedist/ademtherapeut i.v.m. goede ervaringen. Zij kwam direct deskundig over en maakte samen met mij een plan. Hierdoor werd ook voor mij duidelijk waar mijn ademproblemen vandaan kwamen. Omdat ik een beroep heb, waar ik veel bij moet praten, maakte ik me best wel zorgen over mijn ademproblemen. De logopedist begreep dit volkomen en had altijd een luisterend oor. Zij erkende de impact op mijn leven en na een aantal behandelingen merkte ik al goed verschil. Inmiddels zijn we enige tijd verder en ik heb weinig tot geen ademproblemen meer.