In geval van radiotherapie en chemoradiatie kan de patiënt last hebben van problemen met de slijmvliezen, slikmoeilijkheden en verminderde speekselvloed. Door bindweefselvorming (fibrose) na radiotherapie kunnen de bewegingen van de tong en kaak beperkt zijn. Bij patiënten die intensieve bestraling hebben ondergaan, bestaat een verhoogd risico op longontsteking door slikproblemen.
Vooral operaties in het gebied van de tongbasis en/of de keelwand zijn van belang bij het slikken omdat de beweging van de tongbasis en de keelwand zorgen voor het voortstuwen van het voedsel door de keel richting de slokdarm.
Hoe kan logopedie helpen?
Specifieke logopedische oefeningen worden ingezet bij het verminderen van bewegingsbeperking en voorkomen van verergering ervan. Bij patiënten die chirurgisch worden behandeld, is de ernst van de slik- en spraakstoornissen afhankelijk van de hoeveelheid weggenomen weefsel en van de reconstructie, waarbij ook de lokalisatie van de tumor een rol speelt. De logopedist maakt deel uit van het team dat patiënten met mondholte-/ orofarynxcarcinomen behandelt.
Aanmelden
Meld u aan en we helpen u graag verder.

Ik ben kortgeleden geopereerd aan speekselklierkanker. Na de operatie kon ik mijn tong en lippen niet goed meer bewegen en was zelfs de rechterkant van mijn gezicht verlamd. Ook eten was erg moeilijk. Samen met de logopedist heb ik oefeningen gedaan. Soms was dat best moeilijk en confronterend, maar ze had altijd een luisterend oor en wist mij steeds te motiveren. Ik heb veel steun gehad aan de oefeningen maar zeker ook aan de deskundige begeleiding. Dank daarvoor!